آداب مذاكره - آذربايجان - 2009  

برخي از دانستني‌ها درباره‌ي فرهنگ مذاكره در اين كشور عبارتند از:

• در جمهوري آذربايجان براي پيشرفت امور تجاري، بايد با طرفين تجاري قرار ملاقات تنظيم كرد. بهتر است قرار ملاقات تلفني تنظيم و سپس توسط نامه تاييد شود. ايده بسيار خوبي است كه همان روز يا يك روز قبل توسط تلفن يا پست الكترونيكي از پابرجا بوده قرار مطمئن شد.
• آذري‌ها زياد به صرفه‌جويي در زمان اهميت نمي‌دهند و زياد وقت‌شناس نيستند ولي از شما انتظار چنين كاري را دارند. اگر شما سروقت در جلسه حاضر شويد چيزي غيرطبيعي نيست ولي اغلب بايد منتظر بمانيدكه جلسه قبلي تمام شده و يا صحبت تلفني شخص مقابل به اتمام برسد.
• در اولين برخورد بهتر است حال خانواده طرف مقابل پرسيده شود. از تجار آذري سوالاتي درباره بچه‌هاي آنها، شغل، سمت و شركت آنها بپرسيد. آذري‌ها به شدت به كشور خود افتخار مي‌كنند و بسيار لذت مي‌برند اگر به سوالاتي در مورد فرهنگ و تاريخ خود پاسخ دهند.
• ملاقات و جلسات تجاري ابتدايي، بيشتر به منظور ايجاد شناخت و آشنايي اوليه بازرگانان است.
• استفاده از يك مترجم يا فرد آشنا به زبان تركي يا انگليسي به همراه تيم در هنگام مذاکرات تجاري ضروري است.
• زبان رسمي اين كشور آذري است و تمامي نامه‌ها و اسناد به اين زبان هستند. زبان روسي نيز به طور گسترده توسط مردم استفاده مي‌شود ولي بيشتر محاسبات و جلسات رسمي به زبان آذري است. بيشتر فعالان اقتصادي در آذربايجان به خوبي انگليسي مي‌دادند و در بين جوانان نيز انگليسي در سطوح گوناگون صحبت مي‌شود. زبان‌هاي بين‌المللي ديگر نظير فرانسوي، آلماني و ايتاليايي به تناوب توسط بازرگانان اين كشور استفاده مي‌شود.
• به خاطر داشته باشيد كه به آرامي و واضح صحبت كنيد و هميشه جمع‌بندي‌ها و توافقات را تاييد كنيد.
• قبل از اينكه مستقيماً وارد معامله شويد صحبت‌هاي كوتاهي انجام دهيد و هميشه منتظر بمانيد تا طرف مقابل صحبت را عوض كند.
• در بيشتر جلسات افرادي كه شما آنها را ملاقات مي‌كنيد براي شما چاي يا قهوه مي‌آورند. اغلب به طور خودكار توسط منشي يا مستخدم روي ميز جلسه چاي آورده مي‌شود. اين كار نوعي رسم مهمان‌نوازي است. بيشتر افراد براي خوردن چاي ممكن است ترجيح دهند به جاي قند از شكلات استفاده كنند اگر شما حبه‌هاي قند را در كنار چاي ديديد، بايد ابتدا حبه قند را در دهان خود بگذاريد و سپس چاي را سر بكشيد، هر چند ممكن است اين كار بر خلاف ميل شما باشد.

 

هدايا و سوغات

هديه دادن در روابط اجتماعي و اقتصادي مردم اين كشور از جايگاه بالايي برخوردار است. ايجاد رابطه معمولاً با دعوت به شام و يا دادن هديه‌ آغاز مي‌شود. بهتر است تجار، هدايا را از كشور خود تهيه كنند. هديه‌هاي كوچك هنري و اشياي دكوري هداياي مناسبي هستند. آوردن گل معمولاً از جانب مهمان غيرعادي است ولي مي‌تواند احساس خوبي ايجاد كند. در فرهنگ مردم جمهوري آذربايجان دادن هديه و آوردن سوغات براي نزديکان هنگام بازگشت از سفر بسيار رايج است.

 

ارزش‌هاي غالب و رسوم خاص

جمهوري آذربايجان کشوري در منطقه باستاني قفقاز است و به گفته کساني که به آن سفر کرده‌اند، مردمي خون‌گرم و مهربان دارد. برخي از نکات مهم در رابطه با ارزشهاي غالب مردم اين کشور عبارتند از:

• هنگامي كه با يك مرد ميان‌سال و يا مسن آذري آشنا مي‌شويد، متداول‌ترين روش صدا كردن وي با استفاده از واژه معلم بعد از اسم كوچك است. به عنوان نمونه، اميل حسن‌اف را اميل معلم مي‌نامند. به طور مشابه براي صدا كردن زنان از كلمه خانم استفاده مي‌شود. در نامه‌هاي رسمي مردان بايد با لفظ جناب و زنان با لفظ خانم خطاب شوند.
• موقعي كه با فردي روبه‌رو مي‌شويد به آرامي دست بدهيد و موقع خداحافظي سعي كنيد دست تكان دهيد. توجه داشته باشيد كه آذري‌ها معمولاً تا آستانه در براي بدرقه شما دست تكان مي‌دهند. اين كار ممكن است كمي باعث سردرگمي شما شود ولي اين امر يك مساله سنتي است.
• معمولاً در بين مردان دوستانه‌تر اين است كه همديگر را بغل كرده و دو بوسه بر گونه‌ها نثار كنند.
• زماني كه به يك اتاق وارد مي‌شويد اگر توسط كسي ديده نشويد به آرامي به افراد مسن و متشخص و نزديك‌ترين فرد به خود سلام كنيد. اگر مي‌خواهيد سريع با محيط سازگار شويد به صورت اسلامي سلام كنيد و بگوييد السلام عليكم.
• بيشتر آذري‌ها سيگاري هستند و هيچ كنترل قانوني بر مكان‌هايي كه افراد در آنجا سيگار مي‌كشند وجود ندارد. افراد معمولاً در مكان‌هاي عمومي نظير آسانسورها و اتوبوس‌ها سيگار نمي‌كشند.
• بيشتر رانندگان تاكسي سيگار مي‌كشند ولي بعضي اوقات از مسافر سوال مي‌كنند كه اجازه دارند يا خير؟ معمولاٌ در تمامي رستوران‌ها مكاني براي اين كار وجود دارد و يك زيرسيگاري روي ميز است. آذري‌ها معمولاً منتظر نمي‌مانند تا ديگران غذا خوردن را تمام كنند بلكه قبل از آن شروع به كشيدن سيگار مي‌كنند.
• زماني كه رو به روي كسي مي‌نشينيد سعي نكنيد پاهاي خود را روي هم بيندازيد. آن را در كنار هم نگه نداريد و سعي كنيد پاهايتان به كسي نخورد.
• قوانين صف در كشور آذربايجان به طور كامل رعايت نمي‌شود. بانك‌ها و بعضي از موسسات خدماتي سعي دارند تا مشتريان خود را كنترل كنند. معمولاً گرفتن جاي ديگران در صف امري عادي بين مردم است. بهترين روش اين است كه در اين حالت صبور باشيد.
• در اين كشور بايد از گفتن مسايل حساس نظير ارمنستان و خصوصاً جنگ قره‌باغ اجتناب كرد. بدون داشتن آگاهي از موضوعات حساس مانند مذهب و دين سعي كنيد در اين مورد بحث نكنيد. ارزش‌هاي اسلامي از شخصي به شخص ديگر متفاوت است.
• آذري‌ها در زمان استراحت و گفتگوي اقتصادي دوست دارند از خوردن غذاهاي خوب لذت ببرند. اصول مهمان‌نوازي آذري‌ها حكم مي‌كند كه هميشه ميزبان بايد پول غذا را حساب كند. مفهوم تقسيم صورت‌حساب كاملاً مخالف فرهنگ آنهاست. شما ممكن است سعي كنيد تا صورت‌حساب را پرداخت كنيد تا انسان مودبي به نظر برسيد، ولي اين كار هرگز چنين نتيجه‌اي نخواهد داشت. بهترين سياست اين است كه به گرمي از آنها تشكر كنيد و سپس چند روز بعد همان شخص را به خوردن شام در يك رستوران به انتخاب خود دعوت كنيد و قبلاً مدير رستوران را از اين كه صورت‌حساب را پرداخت خواهيد كرد آگاه كنيد. آذري‌ها معمولاً در طول وعده غذايي سيگار مي‌كشند. در پايان اين وعده غذايي نيز چاي به همراه شكلات سرو مي‌شود.
 

  Print    

 

 Back